Pešpot "Trnovo - Kobilnik - Skozno - Trpinovšče - Rijavci - Kuk - Trnovo"

Dolžina poti: 10,5 km
Čas hoje: 3h
Nadmorska višina najvišje točke: 946 m
Oznaka pešpoti: metuljček

Opis poti:
Pot začnemo pri gostilni Ovčar na severnem delu vasi, od koder krenemo naprej na 813 m visok Kobilnik, ki je urejen kot park NOB. Na vrhu leži mogočen spomenik, postavljen v spomin padlim borcem v NOB. Ob lepem vremenu se nam nudi lep razgled na verigo Alp, na jugozahodni strani pa tja do morja. S Kobilnika se spustimo po cesti mimo cerkve in pokopališča do ledinskega imena Soline, kjer zavijemo levo na kolovoz, ki počasi preide v stezo in nas pripelje do naravnega mosta s spodmolom imenovanega Skozno. Spotoma si ob kolovozu ogledamo majhno kraško jamo, ki je polna sige in kapnikov. Na Skoznem lahko uživamo ob enkratnem pogledu na spodnjo Vipavsko dolino.

Pot nadaljujemo levo po markirani stezi, ki poteka nad dolino po robu planote, do označenega križišča, kjer si na klopci lahko dpočijemo, potem pa poiščemo pot, ki zavije levo proti Trpinovšču - lepo urejenemu naselju vikendov. Ob njih zavijemo desno na kolovoz, ki nas pripelje do Rijavcev.

Iz Rijavcev pot zavije desno po kolovozu v smeri Mrzla Rupa - Nemci, kjer se srečamo z označeno in urejeno Učno potjo Kuk, zavijemo desno po njej in se mimo znamenitega visoko ležečega kala povzpnemo na 946 m visok skalnat Kuk, ki nam nudi zelo lep razgled na Trnovske gozdove, preko Nemcev pa vse tja do Lokvi.

S Kuka se proti Trnovemu vračamo po učni poti, po njej prispemo do asfaltne ceste, zavijemo desno proti Trnovem, kjer si v gostilni Pri Ovčarju lahko privoščimo oddih in okrepčilo.

VIR: Turistična zveza TIC Nova Gorica