Banjšice

Banjšice ležijo v osrčju Banjške planote na nadmorski višini 700 m. Prebivalstvo se ukvarja pretežno z živinorejo in poljedeljstvom. Banjšice se nahajajo na planoti, od koder je čudovit razgled na Julijske Alpe, na Slemenu pa vidimo celo morje. Poleg narave in čudovitih razgledov se nam lahko na Banjšicah pridružite na tradicionalnem prijateljskem kolesarjenju v mesecu septembru.

Odločite se lahko za enodnevne izlete po bljižnjih vrhovih Banjšic: Zgorelec, Vetrnik, Sleme in Debel grič (Zaškol). Na vse omenjene vrhove pa lahko greste tudi v sklopu organiziranega tradicionalnega pohoda po Banjšicah v mesecu oktobru, ki je primeren za vsakega rekreativnega pohodnika. Poskusite pa lahko tudi banjške kmečke jedi, ob skodelici kimlovega čaja ali kimlove kave. Banjšice imajo tako kot vsi okoliški kraji bogato zgodovino.

Del te zgodovine se hrani v zbirki opreme in rožja iz prve svetovne vojne, ki jo vestno zbira Zdenko Mužič. Na vasi boste našli edinstvene izdelke domače obrti. Med temi so nekaj posebnega svitki, ki so jih nekoč žene uporabljele kot pomoč pri nošenju košar na glavi. Zadnjo nedeljo v juliju se nam boste na Banjšicah lahko pridružili na tradicionalnim Prazniku košnje. Povorka s prikazom košnje nekoč in danes, vozovi iz različnih okoliških vasi, na katerih se uponazarjajo stari običaji, kmečke igre kulinarična razstava dobrot iz domačih peči, ki jih pripravljajo žene iz Aktiva kmečkih žena Banjšice, so več kot zadostni razlogi, da obiščete in si vse pobliže ogledate. Po napornem dnevu si novih moči lahko naberete z dobrotami domače shrambe v okrepčevalnici Žbogar. Banjšice so torej kraj, kjer vas vedno pričakujejo prijetni in prijazni domačini, lepa beseda, predvsem pa neokrnjena in pristna narava, ter svež zrak.

Če ste se prvič odločili za ogled Banjšic ali pa tudi če ste bili na planoti že večkrat, ste poznali, da je tu zgoraj vse drugače. Prišli ste na visoko kraško planoto, ki jo na severu omejuje Idrijca, na zahodu smaragdna reka Soča, na vzhodu pa dolina reke, ki je ni več. Na mestu, kjer so zdaj polja, njive in Grgar, je bilo nekoč jezero, ki je odtekalo kdo ve kam. Banjšice, velikanske, raznolike in razsežne! Vode nikjer, samo v kapnicah in v prehodu, kje pod zemljo; njivice v vrtačah, hiše na iskrčenem svetu med gozdovi, ponekod združene v zaselke ali vasi.

To je prostor, kjer se lahko potikate naokrog brez cilja, a kljub temu vas bo nekaj presenetilo, samevajoče domačije, ki jih še vedno spremlja duh nekdanjega življenja, redko razporejeno življenje, oblika pokrajine kot nikjer drugje.

Cest dovolj, kolovozov nešteto. Banjšiče bi vam težko predstavili na enodnevnem vodenem izletu. Najlepši vtisi in spomini bodo zagotovo ostali tistim, ki se bodo odločili spoznavati Banjšice s karto v rokah, pregledali planoto kar počez, se vstavili v vaseh in se med pogovorom z domačini okrepčali v kateri od vaških gostiln. Kakorkoli že, planoto ne boste zapustili ravnodušni. Neokrnjena narava, bogat živalski svet in prijazna beseda domačinov so le nekatere izmed stvari, ki vam bodo še dolgo ostale v spominu in gotovo se boste k nam z veseljem še vrnili.

Besedilo: TIC Nova Gorica
Foto: Društvo Planet multimedia, Zdenko Humar

Razgledna točka in sprehod po travniku na Krvavcu

Čarobni svet Banjšic na konju