"Pot za zidom" okrog Lokvi

Dolžina poti: 7 km
Čas hoje: 2h 30min
Nadmorska višina najvišje točke: 1182m
Oznaka pešpoti: Knafeljčev planinski znak z dodatkom črke Z

Opis poti:
Pot za zidom je lažja pohodniška pot, namenjena manj zahtevnim pohodnikom, in poteka okrog vasi Lokve. Pretežni del poti je speljan po bukovem gozdu.

Pot za zidom ima več dostopov, tako da s pohodom lahko pričnemo na Poncalu (na koncu vasi proti Predmeji),v Cibji vasi (na koncu vasi proti Lazni) ali na Skokovem vrhu (pred spustom ceste proti Čepovanu).

Pot je zgodovinskega pomena. Že v obdobju pred prvo svetovno vojno so prebivalci Lokvi dobili od tedanjih oblasti v upravljanje in lastništvo zemljišča okoli vasi, da so se lažje preživljali. Ker so odstranjevali kamenje in si tako urejali travnike, je nastal na meji med privatnim in državnim zemljiščem zid. Logarji, ki so takrat nadzorovali gozd, niso imeli pravice hoditi po privatnem zemljišču. Da bi lahko kontrolirali domačine zaradi morebitne kraje lesa ali listja v državnem gozdu, so hodili za zidom okoli vasi. Tako je nastala pot, ki se je skoraj v celoti ohranila do danes. Med potjo se lahko povzpnemo na vrh 1189 m visokega Škola ali na Črni vrh (ob televizijskem pretvorniku). Ogledamo si lahko še eno od zadnjih posebnosti vasi, to je »lokev« z imenom Goveji kal, do katerega pridemo po cesti proti Lazni. Vas je namreč dobila ime po številnih »lokvah« ali kalih, ki so včasih služili za napajanje živine.

VIR: Turistična zveza TIC Nova Gorica